طراحی داخلی (دکوراسیون )
فصل پنجم:فضاهای داخلی
گفتار هشتم:فضای نمایشگاهی
فضای نمایشگاهی
نمایشگاه پدیده ای برآمده از دوران مدرن است که بنا به ضرورت تولید وعرضه انبوه کالا در سده نوزدهم ظهور کرد.آنچه به عنوان نمایشگاه مد نظر است خاستگاه و ضرورت های پیچیده این دوران وبعد از آن را دربرمیگیرد.
طراحی و ساخت یک غرفه نمایشگاهی،امروزه برای اغلب شرکت ها اهمیت بسیار زیادی دارد.زیرا با تخصصی شدن نمایشگاه ها در سالیان اخیر و خیل شرکت ها در هر نمایشگاه با موضوعات مرتبط ،باعث گردیده است که برخی از شرکت ها با یک برنامه ریزی بسیار دقیق حضور پر رنگ تری را در یک نمایشگاه از خود به نمایش بگذارند و این موضوع تنها به تولیدات آنها مربوط نمی باشد.
اینکه چگونه ارتباط مناسب تر و قوی تری با بازدید کنندگان برقرار کنیم یکی از دغدغه های مدیران فروش می باشد.در واقع اینکه چگونه تدبیری بیاندیشیم که درصد بیشتری از بازدید کنندگان را جذب محصولاتمان و فعالیت هایمان کنیم یکی از مهم ترین مسائلی است که پیش از حضور در یک نمایشگاه باید به آن اندیشید.برای آنکه غرفه پر بازدید کننده ای داشته باشیم ،باید تدابیری بیاندیشیم که بیشتر دیده شویم.در واقع باید از اصولی پیروی کنیم که بازدید کنندگان را به غرفه خود جذب کنیم.
برای نیل به یک طراحی موفق در زمینه غرفه نمایشگاهی،باید بدانیم هدف اصلی شرکت ها،موسسات،سازمان ها وبه طور کلی صاحبان مشاغل،از شرکت در نمایشگاه چیست. اگر غایت هدف طراحی داخلی فضای مسکونی را«آسایش بیشتر»ومهمترین هدف طراحی داخلی فضای تجاری را«فروش بیشتر»بدانیم،باید گفت اصلی ترین هدف طراحی غرفه های نمایشگاهی«نمایش بهتروبیشتر»است.اینکه بتوانیم غرفه ای داشته باشیم که در میان سایر غرفه ها و خیل شرکت کننده ها بیشتر به چشم آییم ودر نتیجه جذب مخاطب بیشتری داشته باشیم،انتظاری است که هر شرکت کننده در نمایشگاه از طراح خود دارد.
در طی سال های اخیر صنعت نمایشگاه و برگزاری نمایشگاه های فصلی و دوره ای،بسیار مورد توجه قرار گرفته است که به تبع این توجهات،صاحبان صنایع و شرکت ها برای معرفی وارائه کالا و خدمات خود گوی سبقت را برای حضور در این نمایشگاه ها از یکدیگر ربوده اند و نسبت به نوع ارائه و نمایش محصولات و شرکت خویش حساس می باشند.
اندازه غرفه
تعیین اندازه یک غرفه بر اساس ذوق وسلیقه نیست.صرف بزرگی غرفه به اعتبار شرکت نمی افزاید همانطور که کوچک بودن نیز ممکن است نتواند اهداف شرکت را محقق نماید لذا برای تعیین اندازه مورد نیاز یک غرفه می بایست تعداد کالاهای نمایشی،اندازه،حجم و نحوه ارائه آنها،نیاز به فضای مذاکره و تشریفات و... را در نظر گرفت و اندازه غرفه را به طور نسبی محاسبه نمود.
انواع غرفه
غرفه ها با توجه به محل قرار گرفتن،تعاریف مختلف و تقسیم بندی جداگانه ای دارند،همانند غرفه در فضای سرپوشیده و غرفه در فضای باز.ولی از نقطه نظر موقعیت قرار گیری و زوایای نمایشی،غرفه ها به ترتیب زیر تعریف می شوند:
1-غرفه بسته(یک بر)
یک غرفه از سه طرف بسته می باشد و با غرفه های مجاور دارای دیواره مشترک و همجوار است و تنها از یک طرف به راهرو مشرف و قابل رویت بازدید کنندگان می باشد که به «غرفه یک بر» نیز معروف است.
پهنا و عمق این گونه غرفه ها متفاوت است وغرفه ای با عرض بیشتر اگر عمق مناسب داشته باشد از مقبولیت بالاتری برخوردار است.
2-غرفه باز(دو بر)
این غرفه ها از دو طرف بسته می باشد و با غرفه های دیگر همجوارو دارای دیواره مشترک و از دو طرف دیگر به سمت راهرو می باشند و با توجه به قابل رویت بودن از دو طرف ارزش بالاتری نسبت به غرفه های یک بر دارند و طراحی و چیدمان آن مشکل تر وگران تر می باشد.به این گونه غرفه ها«دو بر»و«دو نبش» نیز اطلاق می شود.
3-غرفه شبه جزیره ای(سه بر)
این گونه غرفه ها سه وجه قابل رویت برای بازدید دارند و ازیک طرف مسدود می باشند و به همین دلیل از مرغوبیت بالایی برخوردارند وبازدید کننده بیشتری را جذب می نمایند.به این غرفه ها با توجه به آنکه از سه طرف به راهرو مشرف هستند،«غرفه سه بر» نیز اطلاق می شود.
4- غرفه جزیره ای
این گونه غرفه ها از هر چهار طرف باز بوده و از تمام زوایا قابل دید و دسترسی می باشند.غرفه جزیره ای ارزش بالایی در بعد نمایش و تبلیغات دارند و از مرغوبیت بسیار مناسبی برخوردار است.غرفه جزیره ای اغلب برای نمایش ماشین آلات و صنایع سنگین مورد بهره برداری قرار می گیرد و برای کالا های دیگر نیاز به طراحی ویژه دارد تا اثر بخشی مناسب را داشته باشد.
تقسیم بندی فضایی
برای اینکه از فضای غرفه بتوان حداکثر بهره برداری را نمود،لازم است غرفه بر اساس نیاز ها ومحدودیت ها با نقشه دقیق و حساب شده ای تقسیم بندی گردد.
چگونگی تقسیم بندی غرفه می تواند با توجه به نوع فعالیت و اهداف شرکت ها متفاوت باشد.
اصلی ترین ریز فضا های یک غرفه نمایشگاهی به شرح ذیل می باشد:
-فضای نمایش کالا
-فضای اطلاع رسانی
-فضای مذاکره
-فضای پشتیبانی
فضای نمایش کالا
فضای نمایش کالا،از ارکان اصلی غرفه محسوب می گردد در این بخش ارائه خدمات،کالا و یا ماکت محصول انجام می پذیرد همچنین در این قسمت،ارتباط کارشناسان فنی و یا فروش با بازدید کنندگان برقرار می گردد.بازدید کننده از نزدیک با محصول و اهداف حضور شرکت آشنا می شود.
در صورت عدم وجود فضای اختصاصی جهت مذاکره ومشاوره،تمام مراحل انجام کار در این بخش انجام خواهد پذیرفت و نحوه تعاملات بعدی پایه گذاری خواهد شد.
فضای اطلاع رسانی
در این بخش که معمولا در ابتدای غرفه است برای آشنایی و اطلاع رسانی بازدید کنندگان می باشد و از قسمت های مهم جهت جذب مخاطب و رسیدن به اهداف شرکت ها می باشد.در این بخش ارائه بوروشورها و هدایای کوچک شرکت ها و راهنمایی بازدید کنندگان و پاسخ به آنها در حد اطلاع رسانی انجام می پذیرد و در صورت نیاز به مشاوره و اطلاعات تخصصی،به کارشناسان فنی حاضر در غرفه معرفی و هدایت می شوند.
فضای مذاکره
این بخش نقش مهمی در بازار یابی و فروش کالا و خدمات و رساندن مشتری به مرز آمادگی جهت انعقاد قرارداد دارد.در این بخش قابلیت های محصول،توانمندی شرکت و توضیحات کامل توسط گروه و یا فرد مذاکره در اختیار مشتری قرار می گیرد و مذاکره اولیه،توافق نامه و احیانا امضای پیش قرار داد و اهدای هدایای شرکت و کاتولوگ های تخصصی انجام خواهد پذیرفت.طراحی این بخش می تواند متفاوت و با الهام از اتاق جلسات و مذاکرات شرکت و دارای امکانات مناسب و راحت باشد.
فضای پشتیبانی
بخش پشتیبانی شامل فضای نگهداری تجهیزات و لوازم اضافی،فضای آبدارخانه فضای استراحت و ... می باشد.
این بخش با توجه به وسعت غرفه و امکانات شرکت ها متفاوت خواهد بود وطراحی واحد های آن می تواند در صورت بزرگ بودن به صورت مجزا و مستقل انجام پذیرد.
عوامل موثر در طراحی غرفه
چندین پارامتر در طراحی غرفه نقش موثر دارند که از میان آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
» موقعیت شرکت در ارتباط با بازار و رقیبان
»ویژگی های اقلیمی و فرهنگی محل برگزاری
»تعدد کالا های مورد نمایش(پرهیز از تراکم کالا)
»بودجه اختصاص یافته برای طراحی و ساخت
»مسائل فنی از قبیل نور،رطوبت،مسیر ورود و خروج،مقاومت کف و...
»تمایز غرفه مورد نظر نسبت به سایر غرفه ها
»محل و موقعیت غرفه در سالن و کل نمایشگاه
»میزان ارتفاع مجاز(که توسط مسئولین نمایشگاه تعیین می گردد)
»تعداد کارکنان غرفه
»وجود موانع فیزیکی(ستون) در محل غرفه
نکات مهم در طراحی غرفه
پس از توضیح فضا های موجود در یک غرفه نمایشگاهی به چند نکته اشاره می کنیم:
» طراحی غرفه چیزی بسیار فراتر از پر کردن فضا با اشیای موجود در انبار سازمان است در نتیجه باید تنها وسایل مورد نیاز و بسیار مهم به غرفه منتقل گردد.
»در نظر داشته باشید که مدت زمان برگزاری هر نمایشگاه معمولا بین سه تا ده روز است پس در نظر داشته باشید که یک طراحی کارآمد برای این تعداد روز انجام پذیرد.
»یکی از تفاوت های اصلی غرفه های نمایشگاهی با دیگر فضاهای داخلی همچون فضای تجاری و ... در ساختار آنها می باشد.سایر فضاها معمولا درون چارچوبی از پیش ساخته شده قرار دارند.به طوری که کف،سقف ودیوار ها موجودند و طراح وظیفه تعریف آن فضا را دارد.در حالی که در فضا های نمایشگاهی،طراح باید فضا را ایجاد کند،فضایی که هم داخل آن اهمیت دارد و هم ظاهر ونمای بیرونی آن.
»دو اصطلاح در این فعالیت مورد استفاده قرار می گیرد:
(De-assemblbو((Assemble)
که به ترتیب به معنای سوار کردن و باز کردن می باشند.زمان سوار کردن غرفه که شامل کلیه فعالیت های اجرایی ساخت در محل،نصب،برق کشی و نور پردازی و... می باشد،معمولا سه روز قبل از آغاز نمایشگاه و زمان باز کردن غرفه هم که در اصل برعکس همان مرحله اول می باشد،سه روز پس از اتمام نمایشگاه است.
»از نکات بسیار مهم در طراحی یک غرفه مسیر حرکت و یا به اصطلاح سیر کولاسیون می باشد.واین مطلب هیچ ارتباطی به متراژ غرفه ندارد.دسته بندی در فضای غرفه بسیار حائز اهمیت است که مخاطبین بتوانند در آن بدون ایجاد مزاحمت برای قسمت های دیگر موجود در غرفه به رفت وآمد بپردازند.
»در طراحی غرفه نمایشگاهی بهتر است از سمبل ها ،سبک ها،رنگ ها و مصالح مرتبط با شرکت استفاده نماییم.
»انتخاب مصالح به کار رفته در طراحی غرفه بسیار مهم می باشد.
همانطور که در قسمت های قبل گفته شد،نهایت عمریک غرفه نمایشگاهی سه تا ده روز می باشد.پس طراح باید در انتخاب مصالح دقت فراوان نماید،به عنوان مثال امروزه که مصالحی مانند mdf ونئوپان در بازار موجود می باشد وقیمت آنها نسبت به چوب بسیار کمتر است صرفه زمانی و هزینه ای،آن است که از آنها استفاده گردد.
»به دلیل اینکه هدف،سبک بودن فضا می باشد می توان از متریال شفاف حداکثر استفاده را برد،اما توجه داشته باشید که شیشه در این میان توصیه نمی شود،چرا که به خاطر رفت وآمد زیاد امکان شکستگی و در نتیجه امکان وقوع حادثه وجود دارد.در این بین می توان از دیگر مصالح شفاف مانند پلکسی گلاس،پلی کربنات و... استفاده نمود که مانند شیشه شفاف بوده اما از نظر وزن سبک تر،مقاوم ترو مناسب برای استفاده در این گونه فضا ها می باشد.این متریال مانند شیشه دارای ضخامت های مختلف بوده که بسته به نوع طرح می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
»انتخاب نورپردازی مناسب در ارائه محصول بسیار تاثیر گذار است.
در بسیاری از مواقع دیده می شود که از کف کاذب برای غرفه استفاده می کنند،این عمل هم به دلیل ایجاد اختلاف سطح بوده که فضای غرفه از مسیر عبور عمومی جدا شودو هم به دلیل امکان نورپردازی از کف می باشد.
»سلسله مراتب دیده شدن اشیا را نباید فراموش کرد،چشم انسان با ورود به هر فضا به سرعت دنبال چیز های جدید می گردد،به همین دلیل اشیای نمایشی و تزئینی را باید در جای مناسب گذاشت.بسیار مهم است که ابتدا چه چیزی دیده شود وکجای«مخروط دید» چه چیز هایی دیده شود،تمرکز های نوری در کجاست وچه چیز هایی در سایه اند.
»از انواع تجهیزات مورد استفاده در امر غرفه های نمایشگاهی می توان به انواع کانتر،انواع استند های پر تابل،ضربدری،بنر فیکس،جعبه های نوری و استند های مخصوص بوروشور اشاره نمود.
رنگ
رنگ ها از عوامل مهم جذب مخاطب هستند و در خاطره ها باقی می مانند وسایل و تجهیزات ومبلمان و لوازم به کار گرفته شده در غرفه،باید دارای رنگ وکیفیت ظاهری مناسب باشند.استفاده از رنگ های مختلف در غرفه و چیدمان کالا باید همخوانی لازم را با یکدیگروبا موضوع اصلی نمایش غرفه داشته باشند.در استفاده از رنگ ها باید خصوصیات فرهنگی محل نمایش و تاثیر روانی آنها بر بازدید کنندگان را در نظر داشت.استفاده از رنگ های گرم وشاد در غرفه جلب توجه بیشتری می نماید اما در نمایش کالا،تطابق رنگ با نوع کالا،اثر بخش تر خواهد بود برای مثال استفاده از رنگ قرمز برای کالاهای گرما زا ورنگ آبی برای کالا های سرما آفرین،پیشنهاد می شود.
نور
نور نیز همانند رنگ از عوامل مهم جذب مخاطب می باشد.با نورپردازی می توان جذابیت غرفه را افزایش داد. نور ملایم می تواند فضایی آرام به وجود آورد و یا فضای آرام درون غرفه را از فضای شلوغ بیرون متمایز نماید.اگرچه در جاهایی از درون غرفه،می بایست نوری متفاوت تر و با شدت بیشتر و رنگ مشخص تر استفاده نمود.استفاده از رنگ های متنوع در نورپردازی توصیه نمی گردد،زیرا ممکن است توجه مخاطب را از کالا منحرف سازد.
درنورپردازی های غرفه های نمایشگاهی،با توجه به تاثیرات گوناگون نور های مختلف،باید تاثیرات روحی و روانی ومیزان تولید گرما یا آتشزا بودن منابع نوری را مد نظر داشت.در پردازش نور باید دقت نمود که بیننده دچار خیرگی نشود واززوایای مختلف بتواند کالای مورد نظر را به طور مطلوب مشاهده نماید.در نورپردازی از لامپ ها و پرژکتور های با قابلیت تولید نورهای رنگی و فیلتر های مختلف می توان استفاده کرد که هر کدام خصوصیات و کاربرد خاص خود را دارند.
وسایل سمعی وبصری
استفاده صحیح وسایل سمعی وبصری علاوه بر بالا بردن جذابیت غرفه می تواند اطلاعات مناسب و کاملی در اختیار مخاطب قرار دهدونیاز به مذاکرات طولانی وبیان تمام مسائل نخواهد بود.از این لوازم می توان جهت نمایش کالا هایی که امکان نمایش در غرفه را نداشته اند،استفاده نمود.ارائه فیلم هایی از سوابق اجرایی در بخش تولید وخدمات،نقش مهمی در جلب اطمینان و اثر بخشی مذاکرات خواهد داشت.
سبک های دکوراسیون
ادامه
فنگ شویی
ادامه
فرش وموکت
ادامه
مبلمان
ادامه
رنگ
ادامه